Halfronde wijzerplaat die een lage U-waarde (0,10) in groen en een hoge waarde (1,50) in rood toont, met de wijzer naar het groen gericht. Halfronde wijzerplaat die een lage U-waarde (0,10) in groen en een hoge waarde (1,50) in rood toont, met de wijzer naar het groen gericht.
Illustratie van een wetenschappelijk personage dat de formule voor het berekenen van de U-waarde uitlegt, met een wiskundige vergelijking op het bord. Illustratie van een wetenschappelijk personage dat de formule voor het berekenen van de U-waarde uitlegt, met een wiskundige vergelijking op het bord.
Vergelijking van de U-waarde test: links een niet-conforme uitslag met een rode kruis, rechts een conforme uitslag met een groene vink. Vergelijking van de U-waarde test: links een niet-conforme uitslag met een rode kruis, rechts een conforme uitslag met een groene vink.

WAT IS EEN U-WAARDE, HOE BEREKEN JE DEZE EN WAARVOOR WORDT DE U-WAARDE GEBRUIKT?
 


Alle zoldertrappen en wandluiken van SOGEM hebben een geteste U-waarde voor elk product. De U-waarde meet hoe effectief het product is tegen warmteverlies.

Lage U-waarde = Goed geïsoleerd product = Minder warmteverlies

 

WAT IS EEN U-WAARDE?

De U-waarde is een term die wordt gebruikt om de isolatiewaarde van een bouwonderdeel of constructie te meten, zoals een buitenmuur of een zoldertrap. Hoe beter geïsoleerd, hoe lager de U-waarde zal zijn. De U-waarde geeft dus aan hoe goed een constructie geïsoleerd is.

De U-waarde wordt ook wel 'Thermische transmissie' genoemd. Het wordt uitgedrukt in W/m²*K (Watt per vierkante meter per Kelvin).

De U-waarde geeft aan hoeveel warmte, gemeten in Wh, door 1m² van een constructie stroomt in 1 uur, wanneer het temperatuurverschil van de ene kant naar de andere 1 °C bedraagt.

Halfronde wijzerplaat die een lage U-waarde (0,10) in groen en een hoge waarde (1,50) in rood toont, met de wijzer naar het groen gericht. Halfronde wijzerplaat die een lage U-waarde (0,10) in groen en een hoge waarde (1,50) in rood toont, met de wijzer naar het groen gericht.
Illustratie van een wetenschappelijk figuur die de formule voor het berekenen van de U-waarde uitlegt, met een wiskundige vergelijking op het bord. Illustratie van een wetenschappelijk figuur die de formule voor het berekenen van de U-waarde uitlegt, met een wiskundige vergelijking op het bord.

HOE DE U-WAARDE BEREKENEN

Het berekenen van de U-waarde is relatief complex en wordt vaak gedaan door een bouwkundige of een ingenieur.

De formule voor het berekenen van de U-waarde is: 1 gedeeld door de totale warmtegeleiding.

Uitleg: Een bouwonderdeel (bijvoorbeeld een zoldertrap) bestaat meestal uit verschillende materialen met verschillende diktes, die allemaal verschillend isoleren. Bij het berekenen van de thermische transmissie (U-waarde) moet de isolatiecapaciteit van alle materialen in het bouwonderdeel worden berekend.

De effectiviteit van de isolatie wordt berekend door de dikte van het materiaal te delen door de isolatiecapaciteit van het materiaal.

HOE U-WAARDE WORDT GETEST

Wij streven ernaar goed geïsoleerde producten te ontwikkelen. Onze zoldertrappen en wandluiken behoren tot de producten met de laagste U-waarden op de markt en worden getest als bouwonderdelen - zoals deuren en ramen. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie.

We nemen geen genoegen met het berekenen van de U-waarde, we testen deze ook. Normaal gesproken worden zoldertrappen en wandluiken alleen getest in het midden van het luik, wat doorgaans het best presterende deel van het product is. Bij SOGEM testen we de isolatie-efficiëntie van het volledige oppervlak en bepalen zo de daadwerkelijke U-waarde.

Vergelijking van de U-waarde test: links een niet-conforme uitslag met een rood kruis, rechts een conforme uitslag met een groen vinkje. Vergelijking van de U-waarde test: links een niet-conforme uitslag met een rood kruis, rechts een conforme uitslag met een groen vinkje.
Bezig met laden...