Bij DOLLE hebben we een spannende stap gezet richting automatisering door een collaboratieve robot (cobot) in onze productie te implementeren. Deze nieuwe technologie heeft ons waardevolle ervaringen opgeleverd die we graag willen delen met andere bedrijven die overwegen robots in hun eigen processen te gebruiken.
Zoals productiechef Steen Laier uitlegt, zien we groot potentieel in cobots. In plaats van robots de gehele productieproces te laten overnemen, hebben we ontdekt dat het zowel economisch als praktisch kan zijn om een robot het merendeel van het werk te laten doen, terwijl onze medewerkers de resterende taken beheren.
"Robots die alle taken uitvoeren, kunnen snel kostbaar worden – vooral als flexibiliteit nodig is in het proces. Door de robot 80% van de taak te laten doen en onze medewerkers de laatste 20%, behalen we niet alleen tijdsbesparing, maar verbeteren we ook de werkomgeving," zegt Steen Laier.
Bekijk het interview met de productiechef van DOLLE, Steen Laier, geüpload op het YouTube-kanaal van het Technologisch Instituut.
Efficiëntie en verbeterde werkomgeving
We hebben ervaren dat cobots een significant verschil kunnen maken voor het welzijn van onze medewerkers. Veel van de handmatige taken in onze productie kunnen fysiek zwaar zijn, vooral wanneer ze dag na dag uitgevoerd worden. Door de robot enkele van de zwaardere taken te laten uitvoeren, verminderen we het risico op werkgerelateerde blessures en verbeteren we zo de werkomgeving.
Een leerproces in plaats van snel financieel voordeel
Toen we onze eerste collaboratieve robot implementeerden, was het doel niet om snel financieel voordeel te behalen. In plaats daarvan beschouwden we het als een leerproces. Het doel was om te verkennen hoe de robot waarde kon creëren in onze productie en waar het verschil gemaakt kon worden.
"We hebben ervoor gekozen om de eerste robot als een leerrobot te zien. Het was niet essentieel dat de terugverdientijd één, twee of drie jaar zou zijn. In plaats daarvan hebben we ons gericht op het leren hoe we met de technologie kunnen werken en waar het ons kan inspireren voor verdere optimalisatie," legt Steen Laier uit. Het is in feite duidelijk geworden dat steeds meer medewerkers het potentieel inzien van het gebruik van de robot in hun respectieve productiegebieden.
Challenges with Programming
Hoewel de cobot ons nieuwe kansen heeft geboden, zijn er ook uitdagingen geweest. We besloten al snel dat we de robot zelf zouden leren programmeren om interne kennis van de technologie op te bouwen. Deze beslissing bleek echter tijdrovender dan we aanvankelijk hadden verwacht.
"Het heeft langer geduurd om de robot te leren programmeren dan we hadden voorzien. We hebben wat programmering van onze leverancier ontvangen, maar wilden zelf verder bouwen om een beter begrip van de technologie te krijgen," zegt Laier.
De robot fungeert momenteel voornamelijk als een handlingrobot, die naar verschillende gebieden in de productie kan worden verplaatst. Om de robot in de toekomst nog beter te benutten, hebben we besloten om cursussen programmeren aan onze medewerkers aan te bieden, zodat ze de robot effectiever kunnen gebruiken in verschillende processen.
Ons advies aan bedrijven die overwegen om cobots te gebruiken
Als u overweegt om collaboratieve robots in uw productie te implementeren, is ons advies om open te staan voor de uitdagingen en niet te aarzelen om de stap te zetten. Het is echter belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en ervoor te zorgen dat u de benodigde middelen investeert.
"Een cobot is geen plug-and-play-oplossing. Het vereist een duidelijk plan voor waar en hoe de robot zal worden gebruikt, evenals een grondige evaluatie of het een kosteneffectieve oplossing is," concludeert Steen Laier.
Bij DOLLE hebben we al de voordelen ervaren van het adopteren van robottechnologie. We kijken ernaar uit om het volledige potentieel ervan te benutten en zowel onze efficiëntie als werkomgeving te blijven verbeteren door middel van innovatieve oplossingen.